Bergen vasker selv
Arbeidsgiver betaler utdannelsen: Her skal 60 renholdere få fagbrev – og et solid lønnstillegg
KLAR FOR FAGBREV: (ingen rekkefølge) Christine Corucaru, Lillian Staicu, Nuparat Raipimai, Superlak Srirong, Jeca Clarion, Birute Pacieviciene, Alexandra Petruta Grigorean, Kaminska Parycja, Matulewicz Sabina, Laurinaviciue Vaiva, Johannesen Tiangkham c, Duangporn Skulstad, Dereje Beyene, Biruk Worgassa, Jolanta Tarasinska, Joy Chariya, Susanne Mugge og Solomon Mengashe. Rene schmideke Monika serafin
Paul S. Amundsen
Nå gjør Bergen renholdet selv med egne ansatte og sender totalt 60 av dem på fagbrevkurs.
ola.tommeras@fagbladet.no
I løpet av 2021 faset Bergen ut rammeavtalene med private renholdsleverandører. De ansatte fikk tilbud om å gå over til kommunen, og i løpet av fjoråret økte kommunens renholdsavdeling fra 42 til 153 renholdere.
Kun hver femte av disse har fagbrev i dag. Nå tar kommunen mål av seg å sende 20 renholdere på fagbrevkurs hvert år i tre år framover. I 2025 skal minst 80 ha teoretisk kompetanse i tillegg til sine praktiske kunnskaper, og fagbrevdiplomet på veggen. Alt betalt av arbeidsgiver.
Alltid noe nytt
– Det er alltid noe nytt å lære, og det er greit å kunne dokumentere kompetansen, sier renholder Susanne Mugge som satte seg på skolebenken torsdag ettermiddag sammen med 19 kolleger. Hun har solid bakgrunn etter syv år som renholder i Bergen og flere år med skadesanering og nedvasking av hus med brannskader og lignende.
– Tidligere gikk jeg som renholder med kontrakt på null prosent, men jobbet 80 til 90 prosent. Det gikk jeg lei av, sa opp og begynte med andre ting, forteller Mugge. Da Bergen endret politisk retning og begynte å ansette renholdere i faste stillinger, var hun raskt tilbake igjen.
Hun har tidligere fagbrev i butikk, og videreutdanning innen kontor og handel , og har prøvd seg innen flere yrker før hun gikk tilbake til renhold.
– Hvorfor?
– Det er et yrke der vi kontinuerlig ser resultatet av jobben vi gjør. Samtidig holder jeg kroppen i bevegelse.
• Bakeglade Robin mistet jobben om og om igjen. Nå er han snart ferdig helsefagarbeider
MER AVANSERT: - Det er alltid noe nytt å lære, også etter mange år i yrket, sier Susanne Mugge.
Paul S. Amundsen
Rekordmange tar fagbrev
Etter bestått teorieksamen fra fagbrevkurset kan de 20 avlegge fagprøva. De er blant et økende antall renholdere som vil ha teoretisk bakgrunn. Fagbladet skrev i går om det rekordhøye antallet på 810 som bestod fagprøva i renholdsoperatørfaget i fjor. Det er en økning på 65 prosent fra 2019.
Det er lenge siden renhold var noe vaskegreier. Faget er blitt stadig mer avansert og teoretisk kompetanse etterspørres.
– Det er viktig i disse tider. Med et fagbrev er renholderen godt rustet til å møte for eksempel en pandemi. Da vet man bedre hvordan å arbeide for å redusere spredning, sier styremedlem i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Ann Elisabet Sandvold, som selv er renholder.
Sparer hele veien
Bergen kommune som arbeidsgiver har valgt å betale hele fagbrevgildet. I tillegg vil hver renholder få lønnsøkning på rundt 30.000 kroner når de har fagbrevet i handa. Likevel sier hovedtillitsvalgt Kenneth Rasmussen:
– Dette er en god investering. Kommunen vil spare på å ha renholdere med høyere kompetanse.
– Pandemien har vist oss hvor viktig godt og riktig renhold er. Med mer kunnskap får arbeidsgiver høyere kvalitet. Når de er ferdig utdannet, vet de mer om hvordan produkter fungerer og skal brukes. Det igjen gir mindre slitasje og besparelser på vedlikehold. Og generelt har alle arbeidsgivere nytte av at ansatte utvikler seg videre, sier han.
Endret holdning
Fagforbundet har vært dypt involvert siden starten og spilte inn behov for fagbrevkurs allerede i 2018. Når renholdet nå ble tatt tilbake i egen regi, var det tid for å komme i gang.
– For kun et par år siden var det utenkelig å etablere egen klasse med fagbrevutdanning i arbeidsgivers regi. Tidligere måtte de som ville ha fagbrev, fikse det på egen hånd og betale selv. Nå har arbeidsgiver lyttet til Fagforbundet og sett nytten av å gjøre det. Det er en historisk sus over det, sier Rasmussen til Fagbladet.